ZIEKENHUIS

 

In Nederland valt het echt nog wel mee vergeleken met Amerika. Bij ons is er nog steeds wel meer overgewicht dan dat er mensen aan obesitas lijden. De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en tien procent lijdt aan obesitas. De percentages stagneren niet, deze nemen alleen maar toe. Als we zo doorgaan dan zal het aantal mensen met obesitas verdubbelen in de eerstkomende tien jaar. We zien namelijk nu al dat ook kinderen de sjaak zijn.

1 op de 5 kinderen is nu al veel te dik en grote aantallen worden in het ziekenhuis al behandeld voor hun overgewicht, omdat het een gevaar vormt voor hun gezondheid. Een maagband wil ook niet altijd helpen. Het kan voor een korte periode uitkomst bieden, maar met alle goede bedoelingen die het gewichtsverlies met zich meebrengt zien we dat het bij maar 10 % voor langere duur behulpzaam is geweest. Sterker nog, bij dertig procent van de maagband patiënten zien we dat ze zelfs meer aankomen na het plaatsen van de maagband.

Deze oplossing is dus niet zaligmakend. Zeker niet omdat als je dus wel heel snel afvalt met een maagband je een verhoogde kans hebt op overlijden door het te snel afvallen.